– om nyskaping og sosiale entreprenører

Pensjonsfond inn i sosiale investeringer?

Forandringen kommer, men den kommer langsomt – det er min oppsummering fra årets europeiske konferanse om sosiale investeringer, EVPA 2013. – Dere er små og uvesentlige, lød hilsenen til konferansens deltakere fra en styreleder for et stort sveitsisk pensjonsfond. Er vi det? Ja, i forhold til det tradisjonelle investormarkedet. Men; vi er mange – vi er svært avgjørende for mange menneskeskjebner – og vi vokser!

Dette var den største konferansen i EVPAs historie, med 520 påmeldte og full sal i Geneve. Forsamlingen var svært sammensatt, med sosiale entreprenører, studenter og professorer, men aller mest sosiale investorer i mange fasonger. Store og små stiftelser og fond om hverandre, etablert av kommersielle selskaper eller familieformuer, og operert av investorer med bakgrunn fra ventureselskaper eller filantropisk virksomhet (les: rike mennesker som gir av sin rikdom til en god sak).

De investerer i Afrika, Asia, hjemmemarkedet eller overalt der de finner de rette prosjektene. Strategiene er mange. Noen krever at investeringen selv skal gå med overskudd, som hos oss i Ferd SE. Andre invester for kun sosiale resultater, og stadig flere sier «social first» men krever deretter også en viss økonomisk avkastning på sin investering. Du finner dem i mange fasonger. Diskusjonene går høyt rundt hvorvidt det sosiale målet er forenelig med det finansielle, om de bygger hverandre opp, eller rett og slett ødelegger for den tradisjonelle filantropien.

Trenden er imidlertid fortsatt klar på at det er økende interesse for å utvikle denne sektoren som en egen finansiell investeringsklasse. For å tiltrekke seg de store pengene, de kommersielle fondene og investorene. Ikke minst fordi den sosiale sektoren trenger mye mer av de nye løsningene og den ikke-statlige ekstrainnsatsen. De store nasjonale pensjonsfondene ble pekt ut som viktige trendsettere fremover, men de fleste er fortsatt rent kommersielle.

Bare en refleksjon rundt dette; Tenk om Norges pensjonsfond tør å gå foran og sette 1% av sine midler inn i dette nye markedet… Det ville bli lagt merke til. Og skape sosiale resultater. Hvordan kan vi få overbevist pensjonsfondene og andre investorer om verdien av å investere i prosjekter med god avkastning – men over noe lenger tid, og med en sosial avkastning i tillegg til den finansielle.

Blandingen av aktører og deres forskjellige strategier preget både EVPA-konferansen og selve området for sosiale investeringer. Konferansens innhold viser hvor mye vi har utviklet oss de siste årene. I år brukte vi befriende liten tid på å diskutere definisjoner og grensen mellom «venture filantropi», «filantropi» og «impact investing». Nå var temaet «Ansvarlig ledelse; inspirer og gjør det!» og vi fikk møte mange aktører med én fellesnevner: et ønske om å endre situasjonen til utsatte mennesker rundt i verden. Både i utviklingsland og i egne hjemland. Entreprenørskap og innovasjon var høyt på dagsorden, men tyngden er nok på større investeringer i godt etablerte organisasjoner og selskaper med sosiale målsettinger (social businesses).logo-fundacion

Som investorer risikerer vi å miste kontakten med dem vi er her for, de som trenger den ekstra sosiale innsatsen. Det blir mye tall og strategi. Hjertevarmen kom imidlertid fort på plass da fondet Vertical fra Chile entret podiet.  Da fikk vi en god dose sosial entreprenør ved fjellklatrer Rodrigo Jordan og hans brennende engasjement for fattige. – Ikke for å være snill, som han sa det, men fordi det er utrolig at verden godtar et så latterlig stort tap av talent, innovasjon, kreativitet og entreprenørskap som fattigdom påfører oss. Tankevekkende nok presenterte han deretter et eksempel på hvordan nettopp ekstrem fattigdom har skapt kreativitet og entreprenørskap gjennom Landfill Orchestra og deres vakre musikk på instrumenter laget av søppel… Vi fikk kjenne på hvorfor dette arbeidet vi gjør er så viktig. Hvorfor finansieringen og strategiene hele tiden må bli bedre. De er avgjørende for å hjelpe de som har gode løsninger for de som fortjener å få en sjanse. Og det gjelder å ikke gi seg. Rodrigo delte et uttrykk han lærte på Haiti der de jobbet etter det ødeleggende jordskjelvet og møtte hardt prøvede mennesker som aldri ga opp; «Bak fjellet er det alltid et nytt fjell». Se og bli inspirert av disse filmene fra Landfill Orchestra:

http://vimeo.com/52711779,

http://www.youtube.com/watch?v=sJxxdQox7n0

God adventstid til alle!

       

One Response to “Pensjonsfond inn i sosiale investeringer?”

  1. Thank you so much for sharing about your experience at the Sosiale investeringer, EVPA 2013 conference!

    I think it is so important to let people know about these types of initiatives. There is a movement for Social Responsibility wether it is Corporate Social Responsibility or Private Social Responsibility. The world wide escalating Poverty Gap is startling. How long can we continue to watch and do nothing?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Internetthjelp